De nieuwe p&c cyclus is een groeiproces waarbij de verschillende betrokkenen moeten wennen aan de andere filosofie. Dat gaat niet op alle onderdelen even snel en dat is ook geen probleem. We zijn een pad ingeslagen en als we het doel voor ogen houden bereiken we dat ook wel. Ook de opbouw van de documenten merken we dat de invoering niet zo snel kan worden gerealiseerd als oorspronkelijk gedacht. Eén van de uitgangspunten die bij de kadernota was aangegeven is dat de begroting opgebouwd zou worden langs de structuur van de verplichte taakvelden. Daarmee was een logischer en eenvoudiger indeling beoogd. In de praktijk bleek dat deze indeling op sommige onderdelen inderdaad een verbetering betekende maar op andere onderdelen werd het onduidelijker in de weergave van informatie.
Na ampel beraad is er voor gekozen om dit onderdeel van de vernieuwing terug te draaien en de indeling van de programma’s voor dit jaar gelijk te houden aan die van de begroting 2023. We zien nog steeds de meerwaarde van een eenvoudiger indeling maar de uitwerking vraagt meer aandacht.
De opbouw van de begroting op hoofdlijnen volgt de indeling op basis van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), deze is verplicht voor alle gemeenten. Binnen deze hoofdstructuur is iedere gemeente tot op zekere hoogte vrij om de indeling aan de lokale omstandigheden aan te passen.
Financiële ontwikkelingen en positie
In dit document wordt in twee hoofdstukken op de financieel-economische ontwikkeling in onze omgeving en de financiële positie van de gemeente zelf ingegaan. Onderwerpen die bij de financieel-economische ontwikkelingen aan de orde komen zijn ontwikkelingen in het rijksbeleid en de algemene economische ontwikkeling. Bij de financiële positie van de gemeente zelf gaat het over de ontwikkelingen ten opzichte van de kadernota en een doorkijk naar de situatie op de middellange termijn.
Beleidsbegroting
Daarna komen de verschillende programma’s (programmaplan) en paragrafen achtereenvolgens aan de orde.
De begroting van Nieuwkoop kent vier programma’s: Ruimtelijke ontwikkeling, Ruimtelijk beheer, Sociaal domein en Bestuur en dienstverlening,
In de programma’s worden de onderwerpen beschreven die in Nieuwkoop in 2024 aandacht vragen. Dit is de uitwerking van de ontwikkelingen die in de Kadernota zijn benoemd of die in het collegeprogramma voor dit jaar opgenomen zijn.
Ieder onderwerp wordt behandeld aan de hand van de vier W’s:
1. Wat willen wij bereiken (bestuurlijk doel)
2. Wat gaan wij ervoor doen?
3. Wat mag het kosten?
4. Wat levert het op?
Verder worden de actuele beleidsdocumenten benoemd en de ramingen van het programma, onderverdeeld naar thema's.
Naast de programma’s hoort bij het programmaplan nog een aantal onderwerpen, namelijk de kosten van overhead, het overzicht algemene dekkingsmiddelen, de raming voor vennootschapsbelasting en het bedrag voor onvoorzien. Het programmaplan, inclusief deze onderdelen omvat alle baten en lasten van de begroting voor 2024.
De raming voor vennootschapsbelasting en het bedrag voor onvoorzien zijn in hoofdstuk 2 opgenomen in het overzicht algemene dekkingsmiddelen
De paragrafen zijn voor het grootste deel verplicht en voor alle gemeenten gelijk. Deze geven een dwarsdoorsnede van de begroting op bepaalde thema’s. De bedragen die in de paragrafen worden genoemd zijn ook onderdeel van één of meer delen van het programmaplan. Naast de wettelijk verplichte paragrafen kent Nieuwkoop een paragraaf over duurzaamheid.
Financiële begroting
In het laatste deel van de begroting worden enkele overzichten en toelichtingen opgenomen. Deze zijn over het algemeen financieel-technisch van aard en verplicht op basis van het BBV.