Duurzame opvang vluchtelingen
Wat willen wij bereiken (bestuurlijk doel)?
Het regionaal aangenomen raadsvoorstel Duurzame opvang vluchtelingen (loopt vooruit op de spreidingswet) zorgt ervoor dat we met de gemeenten in Holland Rijnland en Midden Holland een gezamenlijk antwoord geven op de vraag naar opvang van COA-vluchtelingen. Ook maakt het raadsvoorstel mogelijk om de verschillende opgaven (statushouders, ontheemden Oekraïne en vluchtelingen) intergemeentelijk uit te wisselen. In 2024 wordt duidelijk welke gemeenten voor welke doelgroep in welke mate haar verantwoordelijkheid neemt.
Wat gaan wij er voor doen?
In regionaal verband is een projectleider aangesteld die, in overleg met de gemeenten, de totale opgave van Holland Rijnland tracht te realiseren en de regio helpt om tot een juiste verdeling te komen. In Nieuwkoop oriënteren wij ons in eerste instantie met de Rijnstreek gemeenten. In beginsel staat elke gemeente voor haar eigen opgave. Nieuwkoop neemt haar verantwoordelijkheid en onderzoekt in 2024 op welke manier we -als onderdeel van de regionale puzzel- ons steentje kunnen bijdragen. De gemeenteraad blijft actief betrokken bij de stappen die gezet worden.
Wat mag het kosten?
In de voorliggende wetteksten dekken we de kosten voor de duurzame opvang van vluchtelingen via het COA.
Wat levert het op?
Nieuwkoop voldoet aan haar taakstelling en draagt haar steentje bij aan de gevolgen van de onrustige situatie in de wereld.
Onderzoek alternatieve beheervormen (en koppelkansen) zwembad De Wel
Wat willen wij bereiken (bestuurlijk doel)?
De gemeente Nieuwkoop heeft een overdekt zwembad, zwembad De Wel. In een waterrijke gemeente is het bijdragen aan zwemveiligheid een speerpunt. Het beheer en exploitatie van dit zwembad zijn in handen van de gemeente. De vraag rijst of de gemeente met de steeds strengere wet- en regelgeving voor zwembaden, nog wel toegerust is op deze taak. We willen de vraag beantwoorden of de gemeente de zwembadexploitatie (nu klein en kwetsbaar) nog wel zelf moet willen blijven doen. Ook onderzoeken we rondom de nieuwbouw van het zwembad de koppelkansen met De Steupel.
Wat gaan wij er voor doen?
In 2023 doen we een vergelijkend onderzoek naar alternatieve beheervormen. Dit onderzoek leidt in 2024 tot besluitvorming. In ditzelfde tijdvak onderzoeken we de koppelkansen met eventuele herbouw van sporthal De Steupel in combinatie met het nieuwe zwembad.
Wat mag het kosten?
De verschillende potentiële beheers-varianten verschillen in gemeentelijke bijdragen en kennen verschillende risicoprofielen. Bij het presenteren van de uitkomsten van het onderzoek zijn die bandbreedten bekend en gaan wij hierover met de gemeenteraad in gesprek.
Wat levert het op?
Een toekomstbestendige, robuuste organisatie en efficiënte exploitatie van het zwembad die duurzaam kan voldoen aan alle steeds strenger wordende eisen op het gebied van veiligheid, milieu en hygiëne.