Opstellen en uitvoeren preventie agenda/GALA
Vanaf 2023 krijgt de gemeente jaarlijks ongeveer €500.000 in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord. Dit budget bestaat deels uit bestaande middelen die nu geclusterd richting de gemeente komen en een aantal nieuwe budgetten. In Nieuwkoop was het voornemen om te komen tot een preventieagenda opgenomen in het collegeprogramma. De preventieagenda dient tevens als plan van aanpak om in aanmerking te komen voor de GALA budgetten. GALA staat daarom uitgewerkt onder collegeprogramma.
Wat willen wij bereiken (bestuurlijk doel)?
Meer focus op en samenhang tussen de preventiemaatregelen die de gemeente uitvoert en het streven om waar mogelijk het beroep op meer specialistische en duurdere voorzieningen terug te dringen.
Wat gaan wij er voor doen?
We stellen een plan op waarin we onder drie thema's een aantal preventiedoelen benoemen. Deze preventie agenda -die ook dient als plan van aanpak voor de GALA gelden- is een 'paraplu' voor bestaande en nieuwe maatregelen die we nemen om preventie een extra impuls te geven. De agenda wordt eind 2023 aan de gemeenteraad gepresenteerd en daarna in de komende jaren uitgevoerd.
Voorbeelden van nieuwe maatregelen:
- Invoering Welzijn op recept, waarmee m ensen met psychosociale klachten vanuit de huisartspraktijk doorverwezen worden naar welzijnsactiviteiten zoals bewegen, vrijwilligerswerk en creatieve activiteiten. Het doel is dat mensen door deze activiteiten zelf actief hun gezondheid en welzijn verhogen .
- Meer inzetten op vroeg signalering voor de jeugdhulp door onder andere een nauwere samenwerking tussen JGT en maatschappelijke partners en eerstelijnszorg.
- Een extra impuls voor cultuur, omdat cultuur zorgt voor een prettige vrijetijdsbesteding en daarmee het welzijn van inwoners verhoogd. We doen dit onder andere door het aanstellen van een cultuurcoach.
- Start nieuwe positionering van de buurtsportcoaches. Minder dan een kwart van de jongeren in Nieuwkoop haalt de norm van de Gezondheidsraad om minimaal een uur per dag matig tot intensief te bewegen. Uit landelijke cijfers blijkt dat in alle leeftijdscategorieën het overgewicht stijgt. Daarnaast kan een motorische achterstand kan leiden tot overgewicht, problemen met de cognitieve ontwikkeling, sociaal isolement, gebrek aan zelfvertrouwen en overige fysieke aandoeningen. Onder regie van de gemeente gaat ingezet worden op g ezond gewicht en genoeg beweging.
- Het ontwikkelen van een aanpak voor valpreventie. Er zijn hoge kosten verbonden aan ouderen die vallen. Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord wordt geld beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een aanpak om het aantal valpartijen terug te dringen.
Wat mag het kosten?
Bestaande budgetten voor preventie (met name subsidies voor onze maatschappelijke partners) en een aantal extra budgetten die de gemeente in het kader van het GALA van het Rijk ontvangt, worden ingezet om de geformuleerde doelen te bereiken.
Wat levert het op?
Meer focus op en samenhang tussen de preventiemaatregelen die de gemeente uitvoert. Daarnaast een extra impuls op gezondheid en bewegen door de extra gelden die beschikbaar komen uit het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord. Nieuwkoop neemt -naast een veelheid aan lokale initiatieven- deel aan een aantal regionale en lokale programma's die als overkoepelend doel hebben om in 2040 een gezondere generatie te hebben. Het streven is daarbij ook om het beroep op meer specialistische en duurdere voorzieningen terug te dringen.